Детски зъболекар
Дентален център ИЗИ ДЕНТ - Пловдив е ориентиран към нуждите от дентално лечение на цялото семейство, като специално внимание се обръща и на Вашите деца.
Брекети и алайнери
Работим по съвременни методи, със съвременни материали и медикаменти и разполагаме с модерна апаратура. Ние разполагаме със специално обособен детски кът за занимателни игри и образователни филмчета. Цялостната грижа за нашите малки пациенти включва:

1. Оценка на риска от кариес
Съвременният подход в грижата за оралното здраве в детска възраст започва с оценката на риска от развитие на кариес още по време на клиничния преглед при денталния лекар. След оценка на рисковите фактори (начин на хранене, орална хигиена, изследване на слюнката) той съставя индивидуален комплексен план за лечение, гарантиращ опазване на денталното здраве на детето. Определя се интервалът на контролните прегледи в зависимост от индивидуалния риск на пациента – на 3, 6 месеца или 1 година. При редовните посещения зъболекарят следи навременен ли е пробивът на постоянните зъби, нормално ли протича растежът на челюстите, зъбни зародиши и т.н.

2. Обучение за орална хигиена
Специалистите от клиниката регистрират нивото на зъбна плака и правят я видима за децата и родителите с помощта на специален безвреден разтвор. Чрез демонстрация на пластмасови модели децата се запознават с принципите на правилната дентална хигиена, а родителите се подготвят как да следят за  нея. Провежда се професионално премахване на плаката, налепите и зъбния камък. Дават се препоръки и указания за подходящата четка, паста за зъби и допълнителните хигиенни средства.

3. Професионална апликация на флуорни и реминерализиращи средства
Чрез професионално прилагане на флуорни и реминерализиращи средства се повишава устойчивостта на емайла и се постига обратно развитие или стациониране на началните стадии в развитието на кариозните лезии. Те се аплицират под формата на паста, гел, лак или пяна с помощта на индивидуални лъжици по определена схема след предварително почистване на зъбната повърхност.

4. Силанизация (запечетване на новопробилите дъвкателни зъби)
Най – голям брой кариеси се развиват върху вдлъбнатините /т.нар. ямки и фисури/ по дъвкателната повърхност на новопробилите кътни зъби. Причините са неравната дъвкателна повърхност, която създава условия за задържането на хранителни остатъци и зъбна плака, и непълната им минерализация, което ги прави лесно уязвими от бактериите в зъбната плака.
В ИЗИ ДЕНТ се извършват специални профилактични грижи за новопробилите зъбки чрез използването на силанти. Това са материали, които запълват вдлъбнатините и ги запечатват. Това пречи на задържането на хранителни остатъци поради запълване на вдлъбнатините по зъбната повърхност, намалява риска от развитието на зъбен кариес, поради изолирането на зъба от директното действие на бактериите в устната кухина, като се осигурява нормално завършване на минерализацията на новопробилите зъби.

5. Лечение на кариес
Защо трябва да се лекуват кариесите на временните зъби? Нали се заменят с постоянните?
Съществуват няколко основни причини, поради които временните зъби трябва да бъдат запазени:
1) Отстраняване на болката и възстановяване на нормалното хранене
2) Предотвратяване на преждевременно вадене на временните зъби и риск от развитие на зъбно-челюстни аномалии, нарушена естетика и говор
3) Предотвратяване на развитието на усложнения на кариеса, които могат да застрашат подлежащия постоянен зъб и общото здраве на детето
4) Запазване на функцията на временния зъб, ако липсва зародиш на съответния постояннен зъб
При временните зъби кариесът протича остро, а усложненията му пулпит, гангрена и периодонтит настъпват бързо. Ето защо след като пробият временните зъби ранната диагностика, адекватното лечение с подходящи материали и дадените профилактични съвети към родителите са изключително важни.
В ИЗИ ДЕНТ лечението на зъбния кариес се извършва по съвременния подход на минимално инвазивно препариране и възстановяване със съвременни биоактивни материали. Наред с традиционните начини за лечение на зъбен кариес ние разполагаме най-новия съвременен и щадящ метод за безболезнено и щадящо лечение на зъбния кариес – Er:YAG лазер.

6. Лечение на пулпити и периодонтити на временни зъби
Това са заболявания, които възникват най-често вследствие на нелекуван кариес. В резултат на напредването на кариозния процес и прогресирането му в дълбочина се предизвиква възпаление на нерва на зъба. Това предизвиква болка, нарушено хранене, смущения в съня и общото състояние на детето. Лечението протича в две или три посещения. То включва премахване на кариозно увредената тъкан, поставяне на медикаменти за мумифициране на нерва, окончателно възстановяване на формата и функцията на зъба. При нелекуване на пулпити и периодонтити на временните зъби често настъпват необратими увреждания на зародишите на подлежащите постоянни зъби.

7. Лечение на пулпити и периодонтити на постоянни зъби в детска възраст
Лечението на пулпити и периодонтити на постоянни зъби в детска възраст е трудно и специфично, особено при засягане на зъби с незавършено кореново развитие. Този процес продължава около три години след пробива на зъба, като през този период стените на корена са по-къси и тънки. Целта на лечението е стимулиране на окончателно завършване на кореновото развитие чрез използването на специален медикаменти. Лечението е продължително, като изисква контролни прегледи на всеки 2-3 месеца.
Какво е необходимо да направите, ако вашето дете падне и си избие зъб?

Основните фактори, от които зависи прогнозата за възстановаване на зъба са:

  • времето от травмата до намесата на специализирана помощ – по-кратко време, по-добра прогноза
  • състоянието на зъба
  • състоянието на околните тъкани
  • начинът на съхранение на зъба – съхранявано в слюнка, физиологичен разтвор, солена вода или мляко до осигуряване на специализирана помощ от дентален лекар.

За повече подробности и лечение – заповядайте в клиниката!

Имате нужда от нашите дентални услуги?

Търсени услуги