Зъболекарят - приятел на детето. Прегледът – стъпка по стъпка.

Д-р Христина Кирилова - Детска дентална медицина в Изи Дент

Всяко дете се нуждае от редовен профилактичен преглед при детски зъболекар. Добре е да знаете как да се подготвите за посещение при него, без предизвикване на стрес у детето и главоболие за вас, като родители. Практиката показва, че подготовката на родителя за посещение при детски зъболекар отнема повече време, отколкото на самото дете. Ако целта на визитата е само профилактична, то се пригответе за игра, разходка върху зъболекарския стол и миене на зъбки. Ако посещението ви е породено от наличен проблем, то бъдете търпеливи- не винаги нещата стават отведнъж. От съществено значение е детето да се довери на зъболекаря и само да участва в процеса по подобряване на здравето на неговите зъбки.


Кога детето трябва да посети зъболекар за първи път?

Препоръчително е детето да се заведе за първи път на зъболекар на около 6- месечна възраст или по време на поникване на първото зъбче. Първото посещение на детето при зъболекар е по-скоро предназначено за родителите, тъй като лекарят ще ви каже как да се грижите за зъбите на бебето, както и ще ви обясни как бебешката храна влияе върху здравето на зъбите и устната кухина.


На възраст от 1-1,5г Кариесът най-често се причинява от продължително или дори непрекъснато кърмене през нощта,продължително хранене с шише, подмазване на биберон с мед и други. Горните резци са първите зъби, които се засягат от честите киселинни атаки на лактозата в млякото, тъй като слюнката на бебето трудно достига до там за да извърши самопочистване. Ето за това родителите трябва редовно да преглеждат зъбите на детето. Следим за бели и кафеви петънца, малки дупчици, неравности по зъбната повърхност, както и за кафеви точици по видимите повърхности на страничните зъби. За превантивни цели се препоръчва посещение на зъболекар два пъти годишно, особено ако при прегледа зъболекарят е потвърдил вашите притеснения.


На 3-годишна възраст. На тази възраст при повечето деца са поникнали всички млечни зъби – общо 20 зъба. Още повече, че малките слънца изпитват по-голямо желание сами да мият своите зъби и моментът е идеален зъболекар да ги насочи как да мият правилно.В момент, когато детето вече има всички зъби в устата си, при преглед зъболекарят може да определи и дали детето има проблеми със захапката. Колкото по-рано се идентифицира проблемната захапка, толкова по-бързо зъболекарят ще може да изчисли кога да започне да я коригира и да се обърнете към ортодонт.


Дечица на 4г. и нагоре са най-податливи в развиването на кариес, тъй като в отглеждането им участват много повече хора- родители, госпожите в градината и училището, баби и дядовци. Многото и разнообразни лакомства са голямо изкушение за малчуганите.


Как да изберете зъболекар за вашето дете?

Посетете специалистите по детска дентална медицина в Изи Дент. Можете също да изберете зъболекар, който вие лично посещавате и знаете, че се занимава и с детска дентална помощ. Основното е детето да установи добър контакт с лекуващия зъболекар. И не на последно място, не забравяйте да изберете лекар, на когото и вие имате доверие, за да можете да се отпуснете и спокойно да предадете детето си в сигурни ръце. В крайна сметка зъболекарят е преди всичко приятел и иска да помогне на малкия пациент!


Първи преглед при зъболекар – стъпка по стъпка.

1. Кога да отидем? 

Препоръчваме да заведете детето на първия му преглед по време, когато то се чувства енергично, иска да се забавлява и играе, наспано и наядено. Предлагаме ви два варианта: -Училището за здрави зъбки в Дентален център Изи Дент, когато заедно с много деца ще се забавлява и учи- Индивидуално профилактично посещение при избран от вас зъболекар, където също ще играе и учи едновременно

2. За какво да се подготвим?

По време на първото запознанство със зъболекаря е препоръчително да се избягват сложни стоматологични манипулации. Детето трябва да се запознае със зъболекаря в приятелска среда. Ако детето активно участва в прегледа, може да се извърши и някоя лека манипулация- да се излекува малък кариес, да се извърши професионална орална хигиена, при което детето ще разбере, че нищо страшно не му се случва и ще възприема всичко като игра. Това гарантира, че следващия път то ще дойде с удоволствие. Така че, за начало е добре да се запознаете с клиниката и лекаря. Така времето, прекарано от детето в клиниката, ще се увеличи, лечението ще бъде качествено и безболезнено, без да нарушава психологическия комфорт на малкия пациент.

3. Същинският преглед

По време на срещата лекарят ще прегледа устната кухина на детето, ще направи проверка на зъбите, състоянието на венците и захапката. Лекарят също ще ви даде съвети за профилактика и ще отговаря на въпроси, които ви интересуват. Можете да обсъдите с вашия зъболекар как най-добре детето да избегне поява на кариес, да подобрите здравето на устната му кухина, да го отървете от лошите навици (като смучене на палец, прехапваме на долна устна, дишане през устата), да избягвате да му давате сладкиши т.н.
От своя страна зъболекарят може да почисти зъбите на детето, да нанесе продукти за предпазване от кариес върху тях. Де изготви и съгласува с вас план на дентално лечение и неговото провеждането. Трябва да запомните, че като родители сте отговорни за оралното здраве на детето ви. За целта, на детето трябва да се обясни, че зъболекарят е приятел, който може даму помогне да поддържа зъбките си здрави.Има моменти, в които родителите водят детето на зъболекар вече с дупка в зъба и когато вече го боли. Млечните зъби са също толкова важни, колкото и постоянните и трябва навременно да се лекуват. Много по-лесно е да предотвратите или излекувате малка дупка, отколкото голяма и вече болезнена. Не забравяйте, че не винаги лечението на зъбчето завършва в едно посещение. Колкото по-засегнат от кариеса е млечния зъб, толкова повече ще са посещенията.

4. Следващо посещение

 За да бъде посещението възможно най-продуктивно и спокойно, добре е да спазвате препоръките на детския зъболекар, а именно:• Предния ден подгответе детето за визитата при зъболекаря. Опишете му най-общо през какви процедури ще трябва да премине (без да навлизате в неприятни подробности).• Не използвайте думи, които могат да развият на подсъзнателно ниво страх у детето от стоматологично лечение. Такива фрази включват („не се страхувай", „няма да боли",„зъболекарят просто ще дръпне клатещото се зъбче" и др.). 

• Не сплашвайте и не заплашвайте детето си по никакъв начин. Посещението при зъболекар трябва да бъде свързано с приятни емоции.

• От родителите понякога се изисква да бъдат в кабинета, но трябва стриктно да спазват препоръките на лекаря, за да не нарушават работния процес (не стойте зад гърба на лекаря, не коментирайте действията в негативен контекст, не показвайте вълнение). 

• В идеалния случай родителят и зъболекарят са съгласуван екип, който помага на детето да премине през необходимите лечебни и превантивни процедури, без стрес и напрежение.

• Най-важният съвет е детето да не се притеснява. За да предотвратите това, намерете предварително зъболекар с добриотзиви и препоръки. Уверете се, че той е специализиран в работата с малки пациенти. Когато се убедите, че пред вас стои истински професионалист, който знае как да намери общ език с детето ви, ще се почувствате по- спокойни. Това е важно, защото децата са много чувствителни към емоционалното състояние на родителите си и лесно възприемат положителното отношение. 

Нарушаването на някоя от тези точки може да доведе до загуба на контакт между лекаря и детето и прекъсване на лечението. При липса на пълна адаптация, детето може да се уплаши и да не даде възможност за лечение на зъбите, докато е будно, което ще трябва да прибегне до използването на обща анестезия. В допълнение, подобно негативно преживяване може да предизвика постоянна дентофобия, която ще дразни пациента през целия му живот.

И в заключение ще кажем, че млечните зъби са мини форма на постоянните, нищо, че във времето ще се сменят. Нещо повече - те са тренировъчните зъби, с които децата ще се научат как да пазят оралното си здраве. Ако детето и зъболекарят успеят да станат приятели, то това гарантира, че профилактичните посещения никога няма да са очаквани със страх! 


Нека заедно да се погрижим за  здравето на нашите деца!

Посетете ни на адрес: гр. Пловдив, ул. "Мария Кюри" 13

Попитайте ни или запазете час на тел. +35932940941

Зъболекарят - приятел на детето. Ловци на митове.
ПОРЦЕЛАНОВИ ФАСЕТИ

Търсени услуги