Зъболекарят - приятел на детето. Ловци на митове.

Д-р Христина Кирилова - Детска дентална медицина в Изи Дент

Скъпи родители, в тази статия ще ви запознаем с няколко от най-честите схващания за детските зъби, с които ежедневно се сблъскваме в нашата практика. Затегнете коланите и да започваме!

1. Млечните зъби ще "паднат", затова нямат нужда от толкова грижи. Често чуваме производните на тази фраза реплики- "Но кариеса е на млечен зъб, нали?", "Ааа, той ще падне, няма нужда да го правим". Млечните зъби са също толкова важни, колкото и постоянните, сега ще ви обясним защо:

-За да се оформят правилно челюстите на детето, всяко зъбче има точно определена функция, резците отхапват, кучешките разкъсват, кътниците стриват. Тези движения предават правилните сигнали на костта да расте и да се оформя. Всяко нарушение на тяхната цялост (кариес, счупване, липса), води до неправилно развитие.

- Всеки млечен зъб пази място на постоянния такъв. По рентгенова снимка можем да определим дали новото зъбче ще влезе правилно в зъбната редица. Когато млечното зъбче е с нарушена цялост странично (кариес между два зъба), то това място става по-малко, тъй като останалите зъби започват да затварят разстоянието. Да, и млечните зъби се придвижват напред. Така постоянният зъб ще пробие накриво и детето ще има нужда от ортодонтски грижи, за да се подредят правилно зъбките. 

- Грижата за млечните зъби е първата тренировка на детето за поддържане на хигиена на постоянните зъби. Малчуганите тепърва развиват моториката на движенията и ранното овладяване на техниката за почистване на зъбите, ще гарантира по-добро здраве на постоянните в бъдеще.

2. Няма паднало зъбче, за това новопробилото също е млечно. Около 5-6 годишна възраст пробива първият постоянен кътник, най-отзад в зъбната редица. Често родителите го бъркат с млечен, тъй като при пробива му не се сменя млечен зъб. Той е първият постоянен зъб, пробиващ без аналог и има нужда от специални грижи. Първо трябва да отбележим мястото му - най-задно разположен, труден за почистване с четката за зъби. На второ място информираме, че пробивайки, той още не е завършил пълната си минерализация и заради това е по-податлив към кариес. Ето защо, когато ни посетите, наблягаме на нуждата от поставяне на силанти и обучаваме как правилно да се почиства този зъб.


3. Млечните зъби не болят, защото нямат нерв и корени. Напротив, млечното зъбче е умалена отслабена форма на постоянния зъб, има си и нерв (пулпа) и дълги корени. Понякога дупчиците в зъбите на детето не дават симптоми, но това не означава, че няма ангажиране на пулпата. Тук процесите протичат с доста по-бързи темпове и малкият кариес бързо става дълбок. Често в практиката ни се срещаме със случаи на "подут венец" или "пъпчица" под зъбчето, а досега детето не го е боляло. Това са всъщност усложнения от хронично протичащ кариес, при които не е имало болка и пулпата на зъба е била засегната дълго време. Това е довело до нейното самоумъртвяване, а от там и формирането на гной. Нашата задача в случая е да ерадикираме тази инфекция, така че зародишът на постоянния зъб да не бъде увреден.

В заключение ще кажем, че това са три от най-честите ни случаи в детската практика и целим да информираме колкото се може повече родители за тях. Нашата роля е да отговаряме на всички възникнали въпроси по повод здравето на вашето дете. Не се колебайте да се свържете с нас при наличие на такива! Оралното здраве на най-малките е приоритет за нас! 


Нека заедно да се погрижим за здравето на нашите деца!

Посетете ни на адрес: гр. Пловдив, ул. "Мария Кюри" 13

Попитайте ни или запазете час на тел. +35932940941

Ефекти на цигарения дим и на аерозола от Системата...
Зъболекарят - приятел на детето. Прегледът – стъп...

Търсени услуги