Предимствата на ботулиновият токсин и неговите приложения като терапия в денталната медицина

Ботулинов токсин в практиката на лекаря по дентална медицина

Може би никаква медицина в медицината не е заобиколена от толкова много немислими легенди, приказки, слухове и митове като ботулинов токсин. Какво не е написано за този наркотик в международната и вътрешната преса: "пристрастяване", "отравя мозъка", "може да навреди на нервната система," "убива мозъчните клетки, и в резултат на това, интелектът страда." Напоследък ботулиновият токсин незаслужено се превърна в обект на много шеги - привидно като средство за създаване на маска за лице. Това се случи, защото първоначалната цел на масовото използване на невротоксин в естетичната медицина е да елиминира мимическите бръчки и да създаде идеална статична картина на човек с гладки бръчки.

От една страна, ботулиновият токсин е причина за тежка инфекциозна болест - ботулизъм, от друга страна, той е високо ефективен лекарствен продукт, който се използва в клиничната практика за лечение на повече от 200 заболявания. Цялата история на употребата на BTA в медицината е разширяване на показанията за употреба, проучвания за безопасност и ефикасност, избор на оптимални терапевтични дози, което е възможно благодарение на мащабни проучвания на проучването на BTA в световен мащаб..

Ботулиновият токсин е преминал хиляди клинични изпитвания в продължение на 30 години. Публикувани са над 20 000 научни статии, стотици научни статии и насоки за клиничното използване на БТА. Милиони пациенти са били успешно лекувани по целия свят. Това е тласък за развитието на такава област на медицината като ботулиновата терапия, която изучава теоретичната основа и механизмите на действие на препаратите от ботулинов токсин, както и разработва техники за лечение на ботулинов токсин от различни заболявания, проявяващи се с мускулни спазми, болка и вегетативна дисфункция. Това е млада, но прогресивно динамично развиваща се област на общата медицина, която е интердисциплинарна по своята същност и обединява лекари от почти всички специалности.

Напоследък препаратите от ботулинов токсин тип А (БТА) активно се използват не само в естетичната медицина и неврологията, но и в други области на клиничната медицина, като стоматология, урология, гинекология, гастроентерология, офталмология, онкология, отоларингология, ортопедия. Уникалният механизъм на действие на БТА, местоположението на експозиция, възможността за въвеждане в която и да е налична област, липсата на системни странични ефекти и продължителността на действие, доказани на базата на строги научни изследвания, определят терапевтичната стойност на ботулиновия токсин.

Ботулинов токсин в практиката на лекаря по дентална медицина

Сред най-честите оплаквания, с които пациентите се позовават на естетист, има дисбаланс на лицето, по-специално проблемът с "квадратното лице". Контурите и формата на долната половина на лицето се определят от относителното положение на горната и долната челюсти (оклузално съотношение), размера и формата на долната челюст и състоянието на дъвкателните мускули..

Конфигурацията на долната трета на лицето и възможната асиметрия са свързани с функционалното състояние на дъвчащите мускули, зад маската, на която е комбинация от дентални и неврологични проблеми, които изискват подробно изследване и адекватно лечение на пациента. Тези проблеми се решават на кръстопътя на неврология, дентална медицина и козметика.

Някои заболявания, като бруксизъм и оромандибуларна дистония, са придружени от хипертрофия на дъвкателните мускули, която възниква в резултат на тяхното насилствено свиване, а тяхната естетична проява е масивна долна част на лицето. Прекомерната активност на дъвчащите мускули води до хипертрофия, която се характеризира с увеличаване на силата и мускулната маса..

Маркери на хипертонуса на дъвкателните мускули:

1. Повишена чувствителност на зъбите.

2. Патология на твърда зъбна тъкан.

3. Пукнатини и фрактури.

4. Патологично износване на зъбите.

5. Пародонтална патология.

6. Дисфункция на TMJ.

7. Хипертрофия на дъвкателните мускули.

8. нарязани керамични корони, пломби.

9. Компенсаторна хипертрофия на периоста в областта на ъглите на долната челюст.

Подробен анализ на причините за развитието на хипертрофия на дъвчащите мускули е основа за изготвяне на план за лечение и гарантирана положителна перспектива. Трябва да предоставим максимална информация на нашите пациенти за възможните методи за естетична корекция и тяхната безопасност. Дългосрочният положителен опит от използването на БТА инжекции за коригиране на хипертрофията на дъвчащите мускули е алтернатива на пластичната хирургия за резекция на мандибуларните ъгли в хипертрофията на дъвчащите мускули, тъй като позволява атравматична корекция без да се нарушава целостта и функцията на дъвчащия мускул. Подобряването на техниката за инжектиране на БTA под контрола на EMG дава възможност да се вземе под внимание състоянието и реакцията на антагонистичните и синергистичните мускули към корекцията на долната трета част на лицето.

Основната задача при корекцията на хипертрофията на дъвкателния мускул не е да се пречи на дъвченето. Следователно подходът към избора на методи за корекция следва да изхожда от индивидуалните скелетни характеристики на пациента..

Дългосрочното динамично наблюдение на пациентите, получаващи БТА инжекции, ясно показва възможността за промяна на мускулния (дъвчащ и мимичен) модел и стереотипи. При коригиране на хипертрофията на дъвчащите мускули наблюдавахме решението не само на естетическите, но и на психологическите проблеми при пациентите.

                                                                                                     * Въз основа на материали на biointerdent.ru

В Дентален център "Изи Дент" имахме удоволствието да бъдем домакини на един прекрасен лектор, терапевт и естет - д-р Александра Манолова от Allure Clinic. С нейна помощ се научихме как да преборим симптомите на бруксизъм, бруксомания и гингивална усмивка. 

Обучихме се в предимствата на ботулиновият токсин и неговите приложения като терапия в денталната медицина. Разбрахме как определяме индивидуалните характеристи на мускулното теглене при различните мускулни групи в лицево-челюстната област.

Знаем, че само надграждайки със знания и умения, ще можем да предложим на своите пациенти още по-пълноценен план на лечение. 

Ценим всяка усмивка!

Ако имате въпроси, може да запишете час за преглед и консултация на тел.+35932940941

 Посетете ни на адрес: гр. Пловдив, ул. "Мария Кюри" 13


ЗАПОЧНА КУРСЪТ ЗА АСИСТЕНТ НА ЛЕКАРЯ ПО ДЕНТАЛНА М...
КУРС ЗА АСИСТЕНТ НА ЛЕКАРЯ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА В ...

Търсени услуги