Протетичната дентална медицина

Д-р Таня Божкова - Протетична дентална медицина в Изи Дент

 Протетичната дентална медицина се занимава с възстановяването на естественото съзъбие при разрушаване на единични зъби, при липсата на един или повече зъби или при липсата на всички зъби в зъбната редица. това се постига чрез изработването на неснемаеми и снемаеми протезни конструкции.

Целта на протетичното лечение е възстановяване на нарушената дъвкателна функция (хранене), на говора, на естетиката (външния вид) и психологията (самочувствието) на пациента загубил по една или друга причина зъбите си. Липсата на зъби се отразява не само върху здравословното състояние, но и върху социалния статус на хората, променяйки им в негативна посока качеството на живот.

Кога се налага протетично лечение?

- При фрактуриран (счупен) или силно разрушен зъб.

- При желание за промяна на формата, цвета или положението на зъб/и.

- При силно изтриване на наличните зъби.

- При липсата на един или няколко зъба.

- При липса на всички зъби.

Какви конструкции се изработват при протетично лечение?

В зависимост от това дали протетичната конструкци се сваля или не се разделят на снемаеми и неснемаеми:

Снемаеми протезни конструкции

При снемаемото протезиране могат се изработват частични (при липсата на един или няколко зъба) и цели (при липсата на всички зъби) протези. Тези конструкции не са трайно фиксирани и пациентите многократно да ги свалят и почистват. Днес съществува огромно разнообразие от материали, от които може да бъде изработена протезата.

Според материала, от който са изработени, протезите биват:

 Моделно - ляти протези - при този тип протези основата на им е изработена от метал, който е много по-тънък от пластмасовата плака, здравината е много голяма, а обемът е редуциран, което подобрява говора, вкусовите усещания и комфорта на пациента.


 - Пластмасови протези (твърда пластмаса) - това е най-често прилаганото средство за възстановяване на частнична или цялостна липса на зъби. Този вид протези най-често се изработват от акрилова пластмаса, която може да бъде с цвета на лигавицата или безцветна (прозрачна). Съществуват и хипоалергични розови пластмаси. Изработените протези се почистват лесно, имат задоволителни естетически качества и сравнително ниска цена. Едно от предимствата им е, че при необходимост могат да бъдат лесно поправяни.


- Протези Valplast/TermoSens (меки или така наречените "силиконови" протези) - този тип протези могат да бъдат изработени както при частична, така и при цялоста липса на зъби. Материалите са естетични, хипоалергични, меки и елстични и издържат на голямо натоварване. Пациентите по-бързо се адаптират и свикват с тях.

Неснемаеми протезни конструкции

Това са различни видове обвивни корони, мостови конструкции, инлей, онлей, овърлей, фасети или всички тези конструкции, които се циментират трайно върху естествените зъби или върху импланти. В зависимост от клиничния случай могат да се изработят конструкции от различни видове материали, които наподобяват в максимална степен естествените зъби - благородни и неблагородни сплави, керамика, цирконий, биосъвместими полимери и много други.
Според това какво възстановяват неснемамиете конструкции биват:

- Фасети - този вид протетични конструкции имат за цел да подобрят естетическия (външния) вид на фронталните (предните) зъби. Представляват тънки люспи, които се поставят върху минимално изпилени зъби и чрез тях успешно се коригират неестетичната и увредена повърхост на зъбите и се възстановява красотата на усмивката.

- Вставки (инлей, онлей, овърлей) - това са индиректни възстановявания от различен материал, които се изработват в зъботехническа лаборатория и възстановяват различна част от зъба. Те се препоръчват при силно разрушени зъби, които не подлежат на възстановяване директно в кабинета с обтурация (пломба).

- Корони- този тип протезни конструкции обхващат зъба изцяло и чрез тях се възстановяват силно разрушени или счупени зъби.

- Мостови конструкции - протезна конструкция, чрез която се възстановяват липсващи зъби. Преставлява обвивни корони, които се поставят на опорните зъби и между тях се разполага мостовото тяло (изкуственият зъб).


 Според материла, от който са изработени протетичните конструкции биват:

- Метало керамика - съчетават се здравината на металната основа и естетиката на керамичното покритие.

- Керамика - изработената конструкция е от чиста керамика, с което се постига най-висока естетика и отлична здравина. Поради липсата на метал тези протетични конструкции са светлопропускливи като естествените зъби, което ги прави добър избор при възстановяване на зъбите във фронта или областта на усмивката.


 - Цирконий - това са конструкции, които се изработват чрез CAD/CAM комп/търна технология и изключителна точност и прецизност. Цирконият може да се определи като най-здравият и надежден материал, от които се изработват високо естетични, светлопропускливи конструкции.

- Цирконий с керамика - при тези конструкции се съчетават качествата на двата материала, като са изработени от циркониево кепе, което е покрито с керамика. По този начин се постига голяма здравина и най-високо ниво на естетика. Възстановените зъби изглеждат естествени, витални и често се определят като "живи".
- Материали за временни конструкции - най-често се използват времнни композитни материали с добра естетика и здравина. Времнните конструкции могат да бъдат изработени директно в кабинета или в зъботехническа лаборатория. Тяхната роля е да предпазат подготвеният зъб до изработването на постоянната конструкция, а също така и играят роля на прототип на бъдетата конструкция. По този начин пациентът може да се види как би изглеждал и да си кажи всички изиксвания, както и да свикне с направените промени в устата му. 

Ако имате въпроси и желаете да научите повече за предлаганите от нас протезни конструкции, моля не се колебайте да насрочите консултация при нашия специалист ортопед.

Ние ще Ви помогнем с избора на подходящата за Вас протеза, ще Ви разкажем подробно за особеностите на носенето и грижите за нея.

Свържете се с нас телефон: +35932940941

или заповядайте на адрес: гр. Пловдив, ул. "Мария Кюри" 13

Ще се погрижим да останете напълно доволни от внимателното отношение и отличните резултати! 

Плазмотерапия в Изи Дент
Училище за здрави зъбки

Търсени услуги