ПОРЦЕЛАНОВИ ФАСЕТИ

Порцеланови фасети в Изи Дент

Порцелановите фасети (керамични фасети) са много тънки покрития от порцелан, които се залепват за видимите повърхности на видимите зъби. Фасетите са най-консервативното решение при предни зъби с нарушен естетичен вид – множество пломби, оцветявания, големи разрушения, неправилно подреждане на зъбите в зъбната дъга.

С порцелановите фасети е възможна пълна промяна на зъбите – корекция на тяхната форма, размери, цвят, положението им в зъбната дъга.

Порцелановите фасети се залепват химически към зъба (чрез бондинг). Порцеланът е материал с високи естетични качества, позволява пресъздаване на зъбната структура, стабилен е в устата – не се оцветява, не се разтваря, не променя цвета и вида си с течение на времето. Порцелановите фасети на практика са неразличими от естествените зъби, когато са добре изработени, и имат висока издръжливост.

Порцелановите фасети могат да се изработят с минимално изпиляване на зъбите или без изпиляване на зъбите.


ПОДХОДЯЩИ ЛИ СА ЗА МЕН ПОРЦЕЛАНОВИТЕ ФАСЕТИ?


Порцелановите фасети са подходящи за Вас, ако имате:

Запазени зъби, без големи разрушения

Дефекти на зъбната повърхност, абразия на дъвкателните ръбове на зъбите, големи кариеси на предните зъби, пукнатини, фрактури, ерозии, неправилна форма на предните зъби

Стари пломби или стари фасети за смяна

Оцветени зъби след канално лечение, прием на флуориди, тетрациклинов антибиотик, потъмнели с възрастта зъби и др.

Зъби извън зъбната дъга – с порцелановите фасети могат да се коригира малки отклонения на зъбите от правилната им позиция. По-големи деформации изискват ортодонтско лечение.

Неголеми разстояния между зъбите.

Добра орална хигиена – порцелановите фасети изискват специални грижи.

Порцелановите фасети не са подходящи за Вас, ако имате:

Нелекувани зъби – порцелановите фасети не могат да бъдат поставени върху зъби с нелекувани кариеси, венечни и пародонтални заболявания; тези заболявания трябва да бъдат излекувани преди поставяне на фасети.

Много разрушени зъби – порцелановите фасети не укрепват зъбите, които нямат стабилна основа – зъби с големи кариеси, пломби или счупени; в тези случаи може да е по-подходящо поставянето на коронка.

Липса на емайл – порцелановите фасети се свързват химически с емайла на зъба; зъби, при които има значителна загуба на емайла, не са подходящи за порцеланови фасети.

Бруксизъм – порцелановите фасети не са подходящи за пациенти, които стискат зъби или скърцат със зъби нощем; това може да доведе до счупване на фасетите. Ако пациент с бруксизъм желае зъбни фасети, през нощта трябва да носи шина против бруксизъм, за да понижи стреса върху фасетите.

Лоша хигиена на зъбите – натрупване на зъбна плака и зъбен камък, възпаление на венеца (гингивит), отдръпване на венеца (пародонтит).

Нашите дентални лекари ще преценят дали порцелановите фасети са подходящо решение за Вас или ще Ви предложат алтернативно решение с добър естетичен резултат.


АЛТЕРНАТИВИ НА ПОРЦЕЛАНОВИТЕ ФАСЕТИ


Порцелановите фасети най-често се поставят със следната цел:

• Изсветляване на цвета на зъбите
• Постигане на по-красива форма на зъбите
• Корекция на подреждането на зъбите в зъбната дъга
• Затваряне на междузъбните пространства

Тези проблеми могат да бъдат разрешени и с по-консервативни терапевтични подходи. Консервативността на подхода се преценява по отношение на травмата върху зъбите, загубата на зъбни тъкани (изпиляване на зъбите), продължителността на лечението, нуждата от поддържащи манипулации и цената на лечението в краткосрочен и дългосрочен план.

Избелване на зъбите

Избелването на зъбите е отлична алтернатива на порцелановите фасети, когато пациентът желае само изсветляване на зъбите без промяна във формата им. Резултатите от избелването обаче са непредвидими, избелените зъби връщат основния си цвят с времето и е необходимо поддържане на светлия цвят чрез регулярно избелване на зъбите в кабинета и у дома.

Изсветляването на зъбите с порцеланови фасети е дълготрайно и не изисква допълнителни манипулации.

Фотополимерни пломби /Бондинг/

Фотополимерните пломби имат отличен естетичен ефект и успешно възстановяват дефектите на зъбите без да се налага изпиляване на цялата предна повърхност на зъба. Фотополимерните пломби позволяват запазване на здравите зъбни тъкани и постигане на отлична естетика при неголеми разрушения. Недостатък на фотополимерните пломби е по-ниската им издръжливост в сравнение с порцелана – те се оцветяват и загубват красивия си вид по-бързо (няколко години). Границата между пломбата и зъба често е видима, особено при по-големи разрушения. Смяната на пломбите е по-лесна и по-евтина.

Ортодонтско лечение

Ортодонтското лечение е алтернатива на фасетите, когато е необходимо правилно подреждане на зъбите и затваряне на разстоянията между зъбите, но пациентът не желае промяна на формата, размера и цвета им. Ортодонтското лечение се предпочита при зъби, които са разположени извън зъбната дъга – в тези случаи с фасети не може да се постигне оптимален естетически резултат. 

Нека заедно да се погрижим за вашата красива и здрава усмивка!

Посетете ни на адрес: гр. Пловдив, ул. "Мария Кюри" 13

Попитайте ни или запазете час на тел. +35932940941

Зъболекарят - приятел на детето. Прегледът – стъп...
Бондинг

Търсени услуги