Орална хирургия
Включва екстракция (вадене) на зъби и корени, включително мъдреци, инцизия на абсцеси, циркумцизия (изрязване лигавицата над зъба) при затруднен пробив на мъдреци.
Брекети и алайнери
Хирургията е клинична дисциплина, която изучава етиологията, клиниката и лечението на онези стоматологични заболявания, които изискват хирургично лечение. Тя също е от решаващо значение за корекция на меките (венци, лигавица) и твърди (кост) тъкани преди протетично или ортодонтско лечение.

КОНСЕРВАТИВНА (ЗАПАЗВАЩА) ХИРУРГИЯ
При нея целта е запазване на зъба или част от него. Тя включва:

Апикална остеотомия
Въведен е в 1896г. От Partsch под името резекция на кореновия връх.

Представлява радикална операция при хронични периодонтити /грануломи /, при която чрез отстраняване върха на корена, заедно с образувания гранулом, се предотвратяват нежелани екстракции и се запазват зъбите.
Прилага се, когато консервативното лечение не дава резултат.
Не се прилага в случаите, когато когато зъба е разклатен, при парадонтоза или други заболявания на пародонта.

Хемисекция
Хирургиген метод за отстраняване на 1 или 2 от корените на многокоренов зъб,при които има възпалителни изменения заедно с прилежащата му коронка, с цел запазване здравия корен.

Бикуспидация
Представлява хирургичен метод за разделяне на долночелюстни молари, т.е. един многокоренов зъб се превръща в два еднокоренови, без да се отстраняват части от него.
Целта на това разделяне е да се стопира прогресираща резорбция на костта между двата корена, което би довело до загубата му.

Мъдреци
Мъдреците…или 3-те молари, са най-задните дъвкателни зъби, които поникват обикновено към 18-20 годишна възраст.Обикновено мъдреците са 2 на горната и 2 на долната челюст, но има и случаи при които броят им може да варира и да бъде по- голям от 4, а при някой могат да липсват изцяло.

Проблемите, причинявани от мъдреците са често наблюдавани и с различен характер.

Често могат да доведат до избутване на съседните зъби, до различни възпалителни изменения, включително и кариозни увреждания на мъдреца, дори и на предходния молар.
Често в тези случаи покриващата зъба лигавица се възпалява и прави дъвченето трудно и болезнено.
Задържаните в костта /ретинирани и полуретинирани / мъдреци могат да бъдат здрави или с кариозни увреждания, като най-честите проблеми при поникването им са липсата на достатъчно място за зъба в челюстта или израстването на зъба под наклон, което води до частична или пълна невъзможност за нормалното поникване на зъба и подреждане в зъбната редица.
На снимката по долу може ясно да се види липсата на достатъчно място за нормалното поникване и подреждане в зъбната редица на горните мъдреци.Те са в близост до синусната кухина и могат да доведат до резорбция на корените на вторите молари.
Мъдреците на долната челюст са ретинирани, като са в хоризонтална позиция спрямо 2-те молари, като могат да доведат до избутване и разместване на зъбите.

Лечението………
което може да се предприеме при затруднен пробив на Вашите мъдреци е различно.
След съответна рентгенография може да бъде преценено има ли достатъчно място за нормалното поникване и подреждане в зъбната редица.

1. Инцизия или циркумцизия на надлежащата лигавица
При наличие на място и правилна позиция на зъба, когато се прецени, че той е функционално годен, но е задържан под възпалена лигавица, последната може да бъде отстранена хирургично.

2. Екстракция
При липсата на достатъчно място или при неправилна позиция на зъба /наклонен, ротиран/, последния се изважда.

Рисковете от задържане на ретиниран мъдрец са няколко:

 • Ретинираните зъби оказват натиск върху зъбната редица, което може да доведе до нежелано разместване на зъбите, включително и във фронта;
 • Когато зъба е полуретиниран- пробил е костта и се намира под венеца, може да доведе до задържане на хранителни остатъци и отлагане на плака в образувания венечен джоб, което в последствие да доведе до развитие на кариес;
 • Ретинирания/ полуретинирания мъдрец може да доведе и до резорбция на корените на съседния молар;

Съвети след екстракция :

 • Поставете студен компрес на бузата, като редувате 15 минути охлаждане с 15 минути почивка;
 • Вземете болкоуспокоителни при нужда;
 • Никога след екстракция не вземайте аспирин /може да увеличи кървенето от раната /!!!
 • Не бъркайте в раната и не изсмуквайте кръвта от раната!!!
 • През следващите няколко дни яжте мека, лесна за дъвчене храна и не травмирайте раната;

Лечение заболяванията на пародонта –  Пародонтална Хирургия
Заболяванията на пародонта включват разнообразна група от лезии, които могат да обхванат само гингивата, или гингивата и костта.
Заболяванията на пародонта /зъбодържащия апарат/ в различните си форми, засягат повече от половината от децата и почти всички възрастни.
Освен чрез различни терапевтични процедури, тези заболявания се лекуват при определени показания и хирургично.

Лечението може да вкючва операции върху меките тъкани /гингива/:

 • хирургичен кюретаж;
 • различни гингивални пластики;
 • …и такива, коригиращи гингивата и костта, при които липсваща кост, може да бъде възстановена с костни присадки;

В КЛИНИКАТА СЕ ПРИЛАГАТ РАЗНООБРАЗНИ, СЪВРЕМЕННИ МЕТОДИ И СРЕДСТВА ЗА ОБЕЗБОЛЯВАНЕ, КОЕТО ДОПРИНАСЯ ЗА КОМФОРТА НА НАШИТЕ ПАЦИЕНТИ!

Имате нужда от нашите дентални услуги?

Търсени услуги